Mitä tiedät Fiskarsista?

Testaa Fiskars-tietouttasi.

Testiryhmältä saatujen vastausten perusteella päätellen

yli kymmenen oikeaa vastausta osoittaa merkittävää Fiskars-tietoutta.

Osa vastauksista löytyy radiofiskarsin ohjelmistosta, osa muun muassa tekeillä olevasta Fiskarsin lähihistoriaa käsittelevästä kirjasta.

 YLEISTIETOA:

 1. Fiskarsin ruukki perustettiin vuonna:

a) 1946

b) 1649

c) 1496

d) 1694

 

2. Vuonna 1822 ruukinpatruunaksi Fiskarsiin tulleen Johan (John) von Julinin tunnuslauseena oli:

a) ”Usko, Toivo ja Rakkaus”

b) ”Tulin, Näin, Voitin ”

c) ”Toimi, Totuus ja Toivo”

d) ”Jonkun on pakko”

 

3. Fiskarsin ruukkikylän uusi asemakaava valmistui vuonna 2011. Alueelle on kaavoitettu 140 tonttia. Lehtitietojen mukaan 5.12.2013 mennessä tontteja oli mennyt ____ kappaletta.

a) 31

b) 130

c) 13

d) 310

 

4. Fiskarsin Aurapajalla valmistettiin kaikkiaan yli 30.000 auraa. Niistä yksi oli ylitse muiden, kansan suussa edelleen nimellä ____ tunnettu:

a) Fiskarsin kyntö

b) Fiskarsin kymppi

c) Fiskarsin kylvös

d) Fiskarsin työntö

 

5. Fiskarssin kioski aloitti toimintansa vuonna 1937. Perustamisestaan asti se on tarjonnut kyläläisille oman olohuoneen, jonne myös turistit ovat olleet tervetulleita. Kioskin koko olemassaoloajan ehdottomasti menestyksekkäin ajanjakso elettiin vuosina 2001-2012, jolloin se uudistui tuoreella tavalla erilaiseksi paikaksi, joka tarjosi monipuolista kulttuuritarjontaa, herkullista ruokaa ja ystävällistä palvelua.

Mutta mikä järjestö perusti Fiskarssin kioskin vuonna 1937?

a) Fiskars idrottsförening

b) Fiskars kyläseura

c) Lotta Svärd

d) Fiskarsin Martat

 

6. Torbyn mäki lähellä Degersjön rantaa sijaitsee muutaman kilometrin Fiskarsista Antskogiin päin, tien vasemmalla puolella. Arkeologisten arvailujen mukaan paikalla on ollut asutusta

a) 2500 vuotta eKr.

b) 800-400 vuotta eKr. esiroomalaisella rautakaudella.

c) 200-600 vuotta jKr.

d) ai jälkiä asutuksesta.

 

7. Vappukokko oli yksi fiskarslaisista perinteistä. Vielä vuosituhannen vaihteessa poltettiin vappuaattona toriaukiolle kasattu kokko, jota katsomaan saapui runsas joukko vieraita. Alunperin kyseessä oli:

a) vanha germaaninen tapa, joka Fiskarsiin saapui 1700-luvun alussa Ruotsista paikkakunnalle tulleiden metallimiesten mukana.

b) vanha germaaninen tapa, joka saapui Fiskarsiin Inkoon kautta saksalaisseppien mukana 1800-luvulla.

c) vanha katolilainen tapa, joka saapui ruukinpatruuna Thorwösten mukana 1600-luvulla.

d) Pohjanmaalla vieläkin vietettävä kevään puhdistusriitti, joka saapui Fiskarsiin sikäläisten kauppiasperheiden mukana.

 

8. Suomessa laskiaisperinne ja –tavat liittyvät yleisesti maatalouteen ja naisten töihin. Fiskarsissa ei maatalousperinnettä juuri ollut, joten juhla sai omat muotonsa. Tavanomaisten mäenlaskujen ja piirileikkien lisäksi paikallisena erikoisuutena oli:

a) valmistaa pajunkissoista ovikranssi.

b) tehdä jätkänkynttilöillä kelkkamäkeen valaistu reitti, jotta mäenlaskua voitiin jatkaa yöhön.

c) soittaa äänekkäästi kylän raitilla aikaisin aamulla lehmänkelloja ja kulkusia.

d) viedä kylän ulkopuolelle metsän laitaan kiehuvan kuumaa hernekeittoa ja laskiaispullia metsänväelle.

 

RADIOFISKARS:

radiofiskarsissa on oma Fiskarsin lähimenneisyyttä selvittävä sarja, jossa haastateltavat kertaavat muistoja, tarinoita ja kokemuksia usean vuosikymmenen ajalta. Kaikkiaan arkistossa on reilusti yli sata ohjelmaa.

9. Aiemmin oli tapana, että ammatti kulki isältä pojalle, näin myös Fiskarsissa. Kullaassa asui myös Niilo Silfverbergin perhe, jossa perheenpäät olivat olleet seppiä. Perinne katkesi kun perheen poika koulutettiin ylioppilaaksi.

Radiofiskarsille antamassaan haastattelussa Seppo Pailos kertoo, mitä Silfverbergin perheen pojasta ylioppilaaksi tulon, ja sitä seuranneen opiskelun jälkeen tuli:

a) VR:n logistiikkajohtaja

b) Viking Linen markkinointiosaston johtaja

c) Esso-yhtiön Suomen toimitusjohtaja

d) Finnairin kansainvälisen osaston toimituspäällikkö

 

10. Maj-Britt Mäkikärki muistaa kerran lapsena hapuilleensa ulkovarastossa pimeässä. Kurotettuaan käsillään ympärilleen, sai hän otteen kourallisesta

a) takiaispalloja

b) jäniksenkäpäliä

c) rotanhäntiä

d) kastematoja

 

11. Ingmar Lindberg tuli Fiskars-yhtiöön töihin vuonna 1985 kehitysjohtaja-tittelillä. Myöhemmin hänestä tuli kiinteistötoiminnan johtaja ja konsernin varatoimitusjohtaja.

Yksi Lindbergille uskotuista tehtävistä oli saada koko ajan huonommin voiva Fiskarsin ruukki uuteen nousuun. Kysymykseen siitä, mitä pitäisi tehdä ruukin elävöitymiseksi, Lindberg sai vastauksen unessa. Keskellä yötä hän nousi sängyn laidalle istumaan tietäen, että ongelmaan oli löytynyt ratkaisu. Vieressä herännyt vaimo kysyi Lindbergiltä, että mikä tällä oli:

a) ”Vastasin, että nyt minä tiedän että sinne pitää saada ihmisiä, eläviä ihmisiä.”

b) ”Vastasin, että nyt minä tiedän, että sinne pitää saada asfaltti.”

c) ”Vastasin, että nyt minä tiedän, että taiteesta saa tuloja. ”

d) ”Vastasin, että nyt minä tiedän, että tarvitaan ihmisiä yhdistävä maamerkki, tunneli.”

 

12. Vuonna 1987 Fiskarsiin muuttanut Ulla Sundström käynnisti vieläkin toiminnassa olevan Café Antiquen. Sen valikoimissa olevista tuotteista yhdestä tuli käsite, joka valmistetaan tänään samalla tavalla kuin Ullan aikoihin. Tämä myyntivaltti on:

a) lohikeitto

b) spelttikorppu

c) korvapuusti

d) vaniljajäätelö

 

13.  ”Ajattelu on ilmaista” –projekti järjesti syksyn 2013 aikana kolme suureen suosioon yltänyttä keskustelutapahtumaa ravintola Kuparipajassa, jotka radiofiskars taltioi. Ensimmäisen tapahtuman vieraana oli avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Yhdessä yleisökysymyksessä kysyttiin syökö Valtaoja mieluummin luomu- kuin geenimuokattua ruokaa. Vastaus:

a) ”Nälkä ei kysy alkuperää.”

b) ”Ehdottomasti geenimuokattua.”

c) ”Kysymys ei sisällä todellista vaihtoehtoa.”

d) ”Vastakysymys: Miksi luomuun panostetaan, ellei sitä myös syödä?”

 

Oikeat vastaukset: 1=b, 2=c, 3=c, 4=b, 5=c, 6=b, 7=a, 8=c, 9=c, 10=c, 11=a, 12=c, 13=b