Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset Ruukkiasuntojen myynnistä

23.3. 2014 Etelä-Uusimaa

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset Ruukkiasuntojen myynnistä
(Raasepori) Helsingin hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa yhteensä 11:een kunnallisvalitukseen Raaseporin kaupungin tekemistä päätöksistä, jotka koskivat kaupungin omistaman Ruukkiasunnot -kiinteistöosakeyhtiön myyntiä.
Päätöksiä tehtiin vuoden 2012 kesäkuun ja vuoden 2013 elokuun välisenä aikana. Hallinto-oikeus hylkäsi kaikki niistä tehdyt valitukset.
Valituksia oli tehty kaupunginhallituksen päätöksistä myydä yhtiön osakekanta Hjärnbruket Oy/Billnäsin Ruukki Oy:lle, myyntiä koskevan esisopimuksen hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta, kaupungin edustajan valitsemisesta yhtiön yhtiökokoukseen ja yhtiön kaupungilta vuokraaman kiinteistön myymisestä Hjärnbruket Oy:lle. Lisäksi oli valitettu kaupunginvaltuuston päätöksestä myöntää lyhytaikainen laina Ruukkiasunnoille.
Osa asioista jätettiin tutkimatta
Hallinto-oikeus jätti osan valituksista tai valituksissa esitetyistä vaatimuksista tutkimatta mm. siksi, että valittaja ei ollut kuntalainen tai hallinto-oikeus ei ollut toimivaltainen tutkimaan asiaa, kuten esimerkiksi siviilioikeudellisia kysymyksiä. Ne olisivat kuuluneet käräjäoikeudelle.
-Kyseiset asiat liittyivät lähinnä Raaseporin Hammarborgin kiinteistön omistusoikeuden kyseenalaistamiseen ja väitteisiin ARA-lainsäädännön vastaisuuksista, kaupunginlakimies Leila Andersin kertoo.
Hallinto-oikeuden päätös oli hänen mukaansa odotettu.
-Toisenlainen ratkaisu olisi ollut todella hämmästyttävä. Esitetyt väitteet oli varsin helppo kumota, Andersin sanoo.
”Muut päätökset eivät vaikuta”
Hallinto-oikeus hylkäsi myös kaikki vaatimukset päätösten täytäntöönpanokiellosta samoin kuin valittajien vaatimukset määrätä kaupunki korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.
Hallinto-oikeus toteaa, että kaupungin päätökset eivät olleet kuntalaissa tarkoitetulla tavalla lainvastaisia, ne eivät olleet syntyneet virheellisessä järjestyksessä, päätökset tehnyt viranomainen ei ollut ylittänyt toimivaltaansa eivätkä päätökset olleet muutenkaan lainvastaisia.
Lisäksi hallinto-oikeus totesi, että kunnallisvalitusta ei voi tehdä tarkoituksenmukaisuuden perusteella.
-Osakkeiden myynti voi alkaa kaupungin myyntipäätöksen lainvoimaiseksi tulon jälkeen. Muut päätökset eivät vaikuta yhtiön asioiden hoitamiseen, koska vaatimukset päätösten täytäntöönpanokiellosta hylättiin, kaupunginjohtaja Mårten Johansson toteaa.
”Kauppa etenee suunnitellusti”
Kiinteistöosakeyhtiö Ruukkiasunnot on edelleen kokonaan Raaseporin kaupungin omistuksessa. Kaupunginhallitus päätti vuoden 2012 kesäkuussa myydä yhtiön osakkeet Olli Muuraiselle 4,1 miljoonalla eurolla. Kauppa koskee 32 rakennusta ja yhteensä 105 vuokra-asuntoa Billnäsin ja Fiskarsin ruukeissa.
Kaupungilla on kaupasta esisopimus Muuraisen yhtiön kanssa. Sopimussakko on 400.000 euroa, mikäli kauppa peruuntuu ostajasta johtuvista syistä. Myös muiden kauppaehtojen rikkomisesta seuraisi erisuuruisia sopimussakkoja, mutta näillä näkymin niitä ei tarvitse ryhtyä perimään.
-Hallinto-oikeuden päätös oli todellakin hyvä uutinen. Ilman muuta kauppa viedään suunnitellusti päätökseen, Muurainen vakuuttaa.
Hallinto-oikeuden päätös saa lainvoiman 30 päivässä. Päätöksessä on normaali valitusoikeus korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mikäli uusia valituksia ei tehdä, kauppakirja voidaan allekirjoittaa ja osakekauppa viedä päätökseen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.