Ajattelu on ilmaista: Jaakko Heinimäki ja Risto Pulkkinen

Marraskuun viimeisenä lauantaina järjestetyn Ajattelu on ilmaista –illan teemana oli kansanusko, katekismus ja kerettiläisyys, ja siihen yleisöä johdattivat uskontotieteilijä Risto Pulkkinen ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki. Illan juontajana Lasse Minkkinen. Viulu Vilja Minkkinen.

Kooste:

Koko illan keskustelut:

osa 1, jossa puhutaan muun muassa uskonnollisesta kokemuksesta, kalvinismista, rituaaleista, Jumalasta, kerettiläisyydestä:

osa 2, jossa jatketaan kerettiläisyydellä, puhutaan puhdasoppisuudesta, uskon luonteesta, mistä uskonto muodostuu ja miten se syntyy, kuka Jeesus oli, miksi pitää käännyttää:

osa 3, jossa pohditaan Raamatun sanoman kirjaimellisuudesta, kysytään onko Jumala veruke ihmisen toiminnalle tai miksi maailmassa on kärsimystä,  ajatuksia auttamisesta ja alkukristillisyydestä sekä Jeesuksen antamasta esimerkistä. Mihin kristinuskoa tarvitaan ja pitääkö armo ansaita? Minkälaista suomalainen kansanusko oli ennen kristinuskon tuloa? Mikä oli maanviljelykulttuurin vaikutus saamelaisille? Voivatko Ahti ja Tapio olla Jumalan luomia? Olisiko uskonnoton maailma myös väkivallaton? Olisiko ihminen onnellisempi ilman uskontoa:

osa 4, jossa kysytään, miten pitäisi suhtautua kirkon väkivaltaiseenkin historiaan ja pohditaan uskonnon myönteisiä vaikutuksia yhteiskuntaan. Onko uskontojen välisiä sotia oikeasti olemassa? Onko luonnonuskontojen taltioinnissa aina mukana kristillistä vaikutusta? Lopuksi ajatuksia myyttien syntymisestä:

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.